Wanneer maken ouders zich zorgen?
Ouders zijn de eerste die merken als er iets met hun kind niet lekker zit. Het kind is stil, trekt zich terug, speelt niet meer, heeft nergens zin in. Soms kan een kind ook reageren met opstandig gedrag, het wil dan niet luisteren, is vaak boos en opstandig of plaagt andere kinderen.Vanuit school komen er dan ook vaak signalen, dat het niet goed gaat.
Wat kunnen nog meer tekenen zijn van probleemgedrag?
- Slecht slapen, angst om te gaan slapen, nachtmerries
- Eetproblemen
- Stil, teruggetrokken, somber, passief gedrag
- Faalangstig, onzeker
- Heel druk, concentratieproblemen
- Agressief tegenover andere kinderen en/of volwassenen
- Slecht luisteren, opstandig
- Aandacht trekken, vaak op een negatieve manier
- Leerproblemen
- Negatief zelfbeeld
Door toedoen van welke situatie kan een kind probleemgedrag vertonen?
Belevingen die in een kinderleven diep inwerken en sporen nalaten, zoals:
de geboorte van een broertje of zusje,
het gaan naar een andere school,
echtscheiding van de ouders,
gepest worden op school,
een verhuizing.
Ook andere traumatische ervaringen als bijvoorbeeld:
ziekte of sterven van geliefde personen rond het kind,
de dood van een geliefd dier,
het meemaken van een ongeluk of van geweld.
Probleemgedrag is echter niet altijd te verklaren door een duidelijke situatie waarin het kind zich bevindt. Als het kind zich kan uiten via deze therapie, is de positieve werking duidelijk merkbaar, ook in de uiterlijke signalen die er zijn, zoals bedplassen, buikpijn, geen eetlust hebben of hoofdpijn.
Wat kan een school met beeldende (kunstzinnige) therapie?
Soms merk je als school dat er iets mis is met een kind, maar wàt precies de oorzaak is, kun je niet zeggen. Een kind wordt gepest, is drukker dan normaal, of gaat opeens slechter presteren, maar er is nog geen aanleiding om het lange traject van jeugdzorg in te gaan. In zo’n geval is het prettig om een beeldend therapeut in te schakelen. Mocht deze therapeut op school werken dan is de zorg zeer laagdrempelig. Alles gebeurt in de eigen vertouwde school en tijdens de gewone lesuren.
Alleen voor probleemkinderen?
Beslist niet. Als kinderen tijdelijk niet lekker in hun vel zitten, bijvoorbeeld na een verhuizing of een sterfgeval in de familie, kan beeldende (kunstzinnige) therapie ze helpen hun emoties te verwerken. Kinderen die moeite hebben met de motoriek van het schrijven, kun je met speciale tekenoefeningen vooruit helpen.
Er is toch al genoeg zorg binnen scholen?
Een beeldend (kunstzinnig) therapeut kijkt op een andere manier naar kinderen dan de meeste leerkrachten en intern begeleiders gewend zijn te doen. Dat kan voor nieuwe en heel waardevolle inzichten zorgen. Beeldende (kunstzinnige) therapie maakt het onzichtbare zichtbaar. Het kind uit zich zoals het functioneert en zich van binnen voelt. Een ‘ongehoorzaam’ kind, blijkt bijvoorbeeld wel te wìllen luisteren, maar gewoonweg moeite te hebben met het onthouden van verbale instructies.
Hoe regel je het praktisch?
Het zou mooi zijn wanneer elke school een beeldend (kunstzinnig) therapeut in het vaste zorgteam zou hebben. Een andere mogelijkheid is om de therapeut als externe kracht in te huren en eventueel te bekostigen via de verzekering van de ouders. Veel ziektekostenverzekeraars vergoeden de behandeling of een deel daarvan wanneer het kind aanvullend is verzekerd.
Ook kan hiervoor het ‘rugzakje’ worden ingezet. Wanneer er al een diagnose is, hebben ouders de mogelijkheid een persoongebonden budget aan te vragen.